Silence must be given. It is not something that can be taken.

Trots allt

Jag har inte tidigare nämnt något om min tro och religiositet, men idag drog jag mig till minnes en sång som jag sjöng för många år sedan och kände att jag ville dela med mig.

Read More

Lite relations-visdom

Alla relationer mellan människor handlar om utbyte. vare sig relationen berör affärer, lärande, vänskap, sex, kärlek eller något annat. Om båda parter känner att utbytet går plus är relationen bra, om någon går minus är relationen dålig. Värdet är alltid subjektivt. Vissa saker kan vara värda mer för den som ger dem och tvärt om. Ibland kan värdet ligga i just att ge, vilket då också räknas som ett få. Ibland kan värdet ligga i att göra någon glad, förhoppningsvis gör en enda överföring då att båda går plus.

Hemligheten bakom en lycklig relation är att båda får mer än de ger. Om en eller båda är missnöjda i relationen beror det ofta på att de känner att de ger mer än de får. Lösningen är förstås kommunikation. Ibland ger vi mer än vad som behövs, eller det som vi sätter mest värde på, istället för vad den andra vill ha. Ibland finns ingen lösning utan relationen måste ändras eller brytas för att inte en eller båda ska förlora på det.

Om ni inte riktigt förstod ska jag illustrera med två exempel.

1. Min kompis följer med mig för att handla kläder. Jag känner att jag går plus. Jag får sällskap, råd och tips, jag känner mig omtyckt, vi skrattar, jag har trevligt. Hon känner att hon går plus. Hon känner sig uppskattad för att jag vill ha med henne, hon får inflytande på vad jag har på mig, hon får sällskap, vi skrattar, hon har trevligt, hon får gå i roliga affärer. Båda går plus, ingen går minus. Allt är bra.

2. Min “kompis” följer med mig för att handla kläder. Jag känner att jag går minus. Jag uppoffrar mig att spendera tid med henne, hon har åsikter om vad jag ska ha på mig, det tar längre tid, jag står ut med hennes prat, hon är jobbig, vi har inte roligt. Hon känner att hon går minus. Hon gör mig en tjänst som följer med, hon tar av tid hon skulle kunna göra roligare saker på, hon måste gå i tråkiga affärer, hon måste lyssna på mitt prat, vi har inte roligt. Båda går minus, ingen går plus. Allt är dåligt.

Nu är ju mellanting ofta vanliga. Båda ger och båda får. Uppoffringar görs ofta, men också saker som båda har glädje av.

Ta en stund och fundera igenom dina relationer. Går du plus? Om du går minus, vad är orsaken och varför har du kvar relationen? Ibland kan utbytet vara svårt att se. Och vad räknar jag som en relation. Jo, jag anser att jag har en relation med alla människor jag har något sorts utbyte med :-) Har jag en relation till grannen? Nja, det har jag väl, vi ser varandra ibland, säger hej, hör genom väggar. Ja, ett hej är ett utbyte. Jag ger något. Får jag något? Jag känner mig snäll och trevlig, det är plus. Jag kanske får ett leende, ett stort plus. Folk som är anställda för att interagera med mig då, de får ofta pengar från en tredje part för vad de ger mig. Jo, men de kanske får tillfredsställelse över att bra jobb? Eller vad vet jag vad upplever att de får av mig om jag inte frågar. Men jag lovar, vi har ett utbyte oavsett om vi går plus eller minus eller får lika som vi ger.

Varför räknar jag bara relationer mellan två människor och inte fler? För att i en relation mellan fler har varje två en relation med varandra. Alla relationer kan brytas ner till relationen mellan två.

Blev ni klokare? Jag känner mig smart i alla fall, så jag måste nog säga att jag gått plus på det här utbytet.